Πόσο υγιεινή είναι η μαύρη σοκολάτα;

Πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα διαπιστώνω πως αρκετός κόσμος επιλέγει τη μαύρη σοκολάτα ως πιο υγιεινή και λιγότερο παχυντική εκδοχή για τις ώρες τις υπογλυκαιμίας. Ωστόσο, υπάρχει μια παρανόηση ως προς ένα αρκετά σημαντικό σημείο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Ποια είναι τα οφέλη;

Αν επιλέξετε σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο τότε μιλάμε για μια αρκετά θρεπτική τροφή καθώς αυτή περιέχει σημαντική ποσότητα υδατοδιαλυτών φυτικών ινών και μικροθρεπτικών στοιχείων.

Συγκεκριμένα, 100γρ. σοκολάτας με 70-85% περιεκτικότητας σε κακάο περιέχει (1):

  • 11 γρ. φυτικών ινών.
  • 67% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε Σίδηρο.
  • 58% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε Μαγνήσιο.
  • 89% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε Χαλκό.
  • 98% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε Μαγγάνιο.
  • Περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες σε Κάλιο, Φώσφορο, Ψευδάργυρο και Σελήνιο.
  • Επιπλέον περιέχει υγιεινά και απαραίτητα κορεσμένα λιπαρά (βούτυρο του κακάο) και σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών  (πολυφαινόλες, κατεχίνες, φλαβονοειδή).

Μέχρις εδώ πολύ καλά.

Τι γίνεται όμως με τις σοκολάτες που κυκλοφορούν στο εμπόριο;

Πολλές από τις σκούρες σοκολάτες περιέχουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΖΑΧΑΡΗ!!!

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες και να καταλαβαίνουμε τι εννοούν. Όταν διαβάζουμε τον πίνακα με τα θρεπτικά προσέχουμε το σημείο στο οποίο αναφέρει τα σάκχαρα:

Υδ/κες                  … γρ
-εκ των οποίων σάκχαρα … γρ

Οι συμβατικές σοκολάτες περιέχουν βούτυρο του κακάο, κακάο, ζάχαρη και αρωματικές ουσίες όπως βανιλίνη. Άρα όταν διαβάζουμε σάκχαρα εννοούμε ζάχαρη.

Με βάση τα παραπάνω ας κάνουμε τώρα μια μικρή άσκηση. Προσέξτε τις παρακάτω εικόνες και ανακαλύψτε πόση ζάχαρη περιέχουν κάποιες από τις σκούρες σοκολάτες που βρήκα στο κοντινό μπακάλικο.

Περιεκτικότητα σε κακάο από αριστερά προς τα δεξιά: 43%, 53%, 72% και αντίστοιχα σε ζάχαρη: 50%, 51% και 25%.

Στις δύο πρώτες η μισή ποσότητα σε βάρος είναι ζάχαρη (!). Ίσως όχι το πιο υγιεινό σνακ τελικά….

Συμπέρασμα:

Όλες οι σκούρες σοκολάτες δεν είναι ίδιες.

Επιλέξτε μπάρες με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο (>70%) και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Διάφορες εταιρίες προσφέρουν καλές σοκολάτες με υποκατάστατα ζάχαρης (μαλτιτόλη, στεβιόλη).

Σε κάθε περίπτωση καταναλώνουμε με μέτρο και όχι πέρα από 30γρ τη μέρα (~1/3 της μπάρας). Περισσότερη από αυτή την ποσότητα σε καθημερινή βάση μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη θρεπτικών και τοξικότητα για τον οργανισμό.

Τέλος, επιλέξτε σοκολάτες αλληλέγγυου εμπορίου που στηρίζουν κοινότητες και μικρούς παραγωγούς ανά τον κόσμο και δεν συμμετέχουν στην παιδική δουλεία συγκομιδής κακάο σε περιοχές της δυτικής Αφρικής (Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστού). Αναλυτική λίστα εταιρειών με “ηθική” σοκολάτα μπορείτε να βρείτε εδώ. Διαφορετικά αναζητήστε κάποια άλλη ένδειξη ή κάποιο από τα παρακάτω σήματα στη συσκευασία.

Εύχομαι όλα τα παραπάνω να σας φάνηκαν ενδιαφέροντα και κατατοπιστικά. Αν έχετε περαιτέρω απορίες ή θέλετε να προσθέσετε κάτι αφήστε το σχόλιο σας παρακάτω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *