6 Βήματα για να λιγότερη ζάχαρη στη διατροφή

Στα δυο προηγούμενα άρθρα, Το πρόβλημα με τη ζάχαρη – μέρος 1 & μέρος 2, αναφερθήκαμε στο γιατί η ζάχαρη αποτελεί  το χειρότερο συστατικό της σύγχρονης δυτικής διατροφής.

Το σώμα απορυθμίζεται με πολλούς τρόπους όταν καταναλώνουμε ζάχαρη. Η κενές θερμίδες που προσφέρει οδηγούν σε παχυσαρκία και μια σειρά προβλημάτων υγείας όπως λιπώδες ήπαρ, διαβήτη τύπου ΙΙ, δυσβίωση, τροφικό εθισμό κ.α.

Το σώμα μας δεν είναι φτιαγμένο για να καταναλώνει πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Όταν η διατροφή είναι τέτοια αρρωσταίνουμε.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τη ζάχαρη ή ακριβέστερα τα ζάχαρα από τη διατροφή; Αυτό θα είναι το αντικείμενο για το σημερινό μας άρθρο.

Πρόσθετη ζάχαρη και ζάχαρα ή σάκχαρα

Για αρχή να θυμηθούμε ότι η ζάχαρη αποτελείται από ένα μέρος γλυκόζη και ένα φρουκτόζη. Αυτά είναι δύο σάκχαρα τα οποία ενώνονται για να σχηματίσουν την κρυσταλλική ουσία που γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε. Μεγάλη πρόσληψη ζάχαρης ή γλυκόζης ή φρουκτόζης δεν κάνει καλό. Παρακάτω θα γενικεύσουμε λοιπόν και θα μιλήσουμε για μείωση των ζαχάρων από τη διατροφή.

Sugar cubes

6 βήματα για να μειώσουμε τα ζάχαρα στη διατροφή

  1. Αναψυκτικά – Διψάτε; Επιλέξτε λίγο δροσερό νερό όχι αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη με το τσουβάλι!
  2. Χυμοί – Αυτό μπορεί να σας φαίνεται περίεργο αλλά οι στημένοι χυμοί, ακόμα και αυτοί που κάνουμε στο σπίτι, περιέχουν ζάχαρα αντίστοιχα με αυτά των αναψυκτικών. Προτιμήστε για αυτό να φάτε ολόκληρο το φρούτο ή να πιείτε ένα smoothie που περιέχει ίνες και άλλα πράγματα εκτός από φρούτα (πάρτε μια ιδέα εδώ: Carrot Cake Smoothie).
  3. Ζάχαρη στα ροφήματα – Αυτό μπορεί να σας φαίνεται αδύνατο αλλά γίνεται! Πώς; Σταδιακά! Δοκιμάστε να μειώσετε μισό κουταλάκι από τη ζάχαρη που προσθέτετε στον καφέ σας ανά μια βδομάδα. Σε ένα δύο μήνες θα πίνετε τον καφέ σας σκέτο και θα απορείτε με τον εαυτό σας που μπορούσατε να πίνετε το προηγούμενο σιρόπι.
  4. Προϊόντα χαμηλών λιπαρών – Τρόφιμα στα οποία έχει αφαιρεθεί το λίπος είναι συχνά πολύ ψηλά σε ζάχαρα. Δείτε την ετικέτα και διαπιστώστε το μόνοι σας.
  5. Σκατολοΐδια – Υπάρχει τώρα αυτή η λέξη; Μάλλον όχι, αλλά αυτή χρησιμοποιεί χαρακτηριστικά ο πατέρας μου για να αναφερθεί στις πολλών λογιών ψευτολιχουδιές του περιπτέρου: καραμελίτσες, σοκολατάκια, σοκοφρετάκια, πουράκια, πατατάκια, γαριδάκια και τα συναφή. Αποφύγετέ τα εντελώς! Προτιμήστε πιο υγιεινές εναλλακτικές για την ώρα της υπογλυκαιμίας.
  6. Προϊόντα ζύμης – Μπισκότα, κουλούρια, κέικ, ντόνατς, κρουασάν, τσουρέκια, σφολειατοειδή, όλα είναι υψηλά σε ζάχαρα και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Αν έχετε διάθεση για κάποιο μικρογεύμα προτιμήστε κάτι πιο θρεπτικό. Ιδέες για υγιεινά μικρογεύματα λίαν συντόμως!

Λιγότερη ζάχαρη = Περισσότερη υγεία

Ξεκινήστε με μικρά βήματα, απομακρύνοντας ένα ένα τα τρόφιμα της παραπάνω λίστας από το σπίτι και τις επιλογές σας έξω από αυτό.

Κάντε γνωστό στους οικείους σας ότι κάνετε αυτή την προσπάθεια και ζητήστε από αυτούς υποστήριξη. Μιλάμε για μεγάλη αλλαγή και ίσως τη χρειαστείτε.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να νιώσει άνετα πριν την επόμενη αλλαγή στη λίστα.

Προσοχή!

Δεν υποστηρίζω να διαγράψετε τη γλυκιά γεύση από τη ζωή σας.

Ως οργανισμοί είμαστε προγραμματισμένοι να αποζητούμε την απόλαυση.

Λίγη ζάχαρη μια στο τόσο, δεν βλάπτει. Το πρόβλημα δημιουργείται με καθημερινή συχνή κατανάλωση.

Η δόση κάνει το δηλητήριο!

Αν θέλετε κάτι γλυκό κάθε μέρα, επιλέξτε κάποιο φρέσκο φρούτο ή ετοιμάστε μια συνταγή με υποκατάστατα ζάχαρης (θα γράψω και για αυτά αναλυτικά).

Μια στο τόσο ας φάμε και το γλυκάκι μας. Ας είναι όμως της καλύτερης ποιότητας από ένα καλό ζαχαροπλαστείο και ας το απολαύσουμε μέχρι την τελευταία μπουκιά χωρίς τύψεις!

Ανακεφαλαιώνοντας:

  • Πίνουμε νερό αντί για αναψυκτικά και χυμούς.
  • Αποφεύγουμε τα προϊόντα χαμηλών λιπαρών, τα σκατολοΐδια και τα προϊόντα ζύμης.
  • Πειραματιζόμαστε με νέες συνταγές που δεν περιέχουν ζάχαρη.
  • Ικανοποιούμε την ανάγκη μας για γλυκό με κάποιο φρούτο σε καθημερινή βάση ή με πραγματικά ποιοτικές επιλογές μια στο τόσο και με μέτρο.

Τέλος είναι σημαντικό να μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα κρυμμένα ζάχαρα στα συσκευασμένα τρόφιμα. Περισσότερα για αυτό στο άρθρο Ανακαλύπτοντας την κρυμμένη ζάχαρη.

Είμαι πάντα ανοικτή σε γνώμες και απορίες. Γράψτε τις σκέψεις σας στα σχόλια παρακάτω.

 

Περισσότερα άρθρα για τη ζάχαρη:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *