Πασχαλινά αυγά με φυσικό τρόπο!

Η παράδοση της βαφής των αυγών του Πάσχα είναι παλιά διασκεδαστικό έθιμο που καλά κρατεί!

Η πρώιμη και συχνότερη πρακτική είναι να βάφουμε τα αυγά κόκκινα σε ανάμνηση του αίματος του Χριστού. Σήμερα, όμως αν έχουμε όρεξη μπορούμε να πειραματιστούμε και με άλλα πολλά χρώματα!

Το να βάψουμε αυγά στο σπίτι με φυσικά υλικά που βρίσκουμε στην κουζίνα μας είναι πολύ εύκολο και σίγουρα μπορεί να γίνει μια δραστηριότητα που μπορεί να συμμετέχει όλη η οικογένεια. Παλιές γενιές και καινούργιες.

Βάλτε πρόχειρα ρούχα, μαζέψτε υλικά, βάζα και δοχεία, σηκώστε τα μανίκια και πάμε!!!

Οι Φόρμουλες για Φυσικά Βαμμένα Πασχαλινά Αυγά

Υπολογίστε πως χρειάζεται ~1 φλιτζάνι βαφής για 2 αυγά
Ανά φλιτζάνι νερό χρησιμοποιήστε τα ακόλουθα:

  • 1 φλ. ψιλοκομμένο μωβ λάχανο = μπλε στα λευκά αυγά, πράσινα στα καστανά αυγά
  • 1 φλ. κόκκινα κρεμμυδόφυλλα = κόκκινα αυγά
  • 1 φλ. κίτρινα κρεμμυδόφυλλα = πορτοκαλί σε λευκά αυγά, κόκκινο σε καφέ αυγά
  • 1 φλ. ωμό παντζάρι τριμμένο στον τρίφτη = ροζ στα άσπρα αυγά, καστανά σε καστανά αυγά
  • 2 κουταλιές της σούπας σκόνη κουρκουμά = κίτρινα αυγά είτε λευκά, είτε καστανά
  • 1 σακουλάκι τσάι ιβίσκου = μωβ στα λευκά αυγά

Επιπλέον υλικά

  • Λευκό ξύδι
  • Λάδι για το γυάλισμα

Βήματα

  1. Φέρνουμε σε βρασμό το νερό με το υλικό βαφής της επιλογής μας και αφήνουμε να σιγοβράσει 15-30΄
  2. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει ώστε να το σουρώσουμε με σουρωτήρι. Για τον κουρκουμά χρησιμοποιήστε φίλτρο καφέ.
  3. Τοποθετούμε 1 κουταλιά της Σούπας λευκό ξύδι για κάθε φλιτζάνι βαφής που έχουμε και ανακατεύουμε.
  4. Εμβαπτίζουμε τα αυγά στην εκάστοτε βαφή και τοποθετούμε στο ψυγείο.
  5. Αφήνουμε όλο το βράδυ.
  6. Την επομένη τα σουρώνουμε και αφού στεγνώσουμε τα αλείφουμε με λίγο λάδι για να γυαλίσουν.

Εάν θέλετε τα αυγά σας να είναι πιο ζωντανά και λιγότερο παστέλ, εμβαπτίστε τα αυγά παραπάνω φορές στη βαφή, φροντίζοντας να τα στεγνώσετε ανάμεσα στα στάδια.


Εκτύπωση Συνταγής
Πασχαλινά αυγά με φυτικές βαφές!
Keyword αυγά, πάσχα
Μερίδες
Keyword αυγά, πάσχα
Μερίδες
Μοιραστείτε τη Συνταγή
Διαβάστε περισσότερα...

Κεφτεδάκια τόνου

Εύκολα, νόστιμα και πολύ θρεπτικά! Αυτά τα ψαροκεφτεδάκια θα σας κερδίσουν!

Κατάλληλα για νηστεία ή για παιδιά που δεν τρώνε εύκολα ψάρι και λαχανικά.

Tuna meatballs ingredients in a bowl and in balls on a baking sheet.

 

Εκτύπωση Συνταγής
Κεφτεδάκια τόνου
Μερίδες
τεμάχια
Συστατικά
Μερίδες
τεμάχια
Συστατικά
Οδηγίες
  1. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για ένα λεπτό. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για άλλα 1-2 λεπτά ή έως ότου το σπανάκι μαραθεί.
  2. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει 30΄.
  3. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200 οC.
  4. Στραγγίζουμε τα κουτιά τόνου και προσθέτουμε τον τόνο στο μπολ με το σπανάκι. Προσθέτουμε το αλεύρι αμυγδάλου, τα αυγά, τη μαγιονέζα, το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό, τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι.
  5. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας διαλύοντας τυχόν μεγάλα κομμάτια τόνου. Όσο πιο λεπτό είναι το μείγμα, τόσο πιο εύκολα θα πλάθεται.
  6. Με ένα κουτάλι σούπας παίρνουμε από το μείγμα και σχηματίζουμε μπαλίτσες τις οποίες τοποθετούμε σε λαδόκολλα στο ταψί μας.
  7. Ψήνουμε τα κεφτεδάκια τόνου για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Μοιραστείτε τη Συνταγή
Διαβάστε περισσότερα...

Δροσιστική Γρανίτα Καρπούζι

Αυτή τη συνταγή την είχα ανακαλύψει κάτι χρόνια και την ξέθαψα πρόσφατα με αφορμή ένα καλοκαιρινό μάθημα μαγειρικής για μικρά παιδιά που κάναμε στο bodylove πριν κλείσουμε για Αύγουστο.

Ναι το ξέρω ότι τελειώνει το καλοκαίρι και εγώ την ανεβάζω με μεγαααάλη καθυστέρηση, είχα όμως τεράστια ανάγκη για ανάπαυλα όποτε θα με συγχωρέστε. Ευτυχώς καρπούζια υπάρχουν ακόμα οπότε μπορείτε να πειραματιστείτε και να εκπλήξετε γευστικά (και υγιεινά) τα παιδιά ή τυχόν καλεσμένους! 🙂

Από γεύση η συγκεκριμένη συνταγή δίνει ρέστα και είναι απίστευτα δροσιστική!

Η μόνη ουσιαστική προετοιμασία είναι να βάλουμε το καρπούζι στην κατάψυξη σε κομμάτια αφού αφαιρέσουμε τα κουκούτσια (ζητήστε βοήθεια από τα παιδιά και επιτρέψτε τους να εμπλακούν ευχάριστα στην κουζίνα). Ένα μεγάλο τάπερ θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμο εδώ.

 

Εκτύπωση Συνταγής
Δροσιστική Γρανίτα Καρπούζι
Μερίδες
ποτήρια
Συστατικά
Μερίδες
ποτήρια
Συστατικά
Οδηγίες
  1. Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε δυνατό μπλέντερ και πολτοποιούμε.
  2. Σερβίρουμε σε όμορφα ποτήρια και απολαμβάνουμε!
Συνταγή σημειώσεις

Αν η μπανάνα είναι και αυτή παγωμένη, το αποτέλεσμα θυμίζει περισσότερο παγωτό.

Αν θέλετε μπορείτε να σερβίρετε σε μικρότερα ποτήρια ή σφηνάκια, στο τέλος ενός γεύματος ή σε κάποιο παιδικό πάρτι αντί για γλυκό.

Μοιραστείτε τη Συνταγή
Διαβάστε περισσότερα...

Θρεπτική Πίτσα χωρίς γλουτένη

Αυτή η πίτσα είναι πανεύκολη, πολύ θρεπτική μιας και έχει πολλά λαχανικά (κρυμμένα) και πεντανόστιμη!  Αυτό επιβεβαιωμένο από μικρούς και μεγάλους λάτρεις του junk-food, που βλέπουν υγιεινά και αλλάζουν δρόμο!

Μας την έδωσε η τετραπέρατη συνάδερφος Βιολόγος, Ελισάβετ Μενεξιάδου. Την μεταφέρουμε αυτούσια.

Το βασικό μας συστατικό για το ζυμάρι είναι το κουνουπίδι. Ναι καλά διαβάσετε, ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ!!!

Η κουνουπιδόπιτσα μας όμως δεν έχει καθόλου όμως την αίσθηση και την μυρωδιά του συγκεκριμένου λαχανικού. Αυτό γιατί πρώτον το κάνουμε τρίμμα και δεύτερον γιατί έχουμε ένα μυστικό συστατικό για καλύψουμε την… κουνουπιδέα… Αυτό δεν είναι άλλο από λίγη σκόνη αποξηραμένου σκόρδου!

Αφού ετοιμάσουμε τη “ζύμη”, προσθέτουμε από πάνω κόκκινη σάλτσα, επιπλέον λαχανικά (πιπεριά, σπανάκι, καλαμπόκι, μανιτάρια κτλ) και τυρί και είναι έτοιμη.

Πολύ ωραία συνταγή για να γίνει μαζί με παιδιά! Όλο χρώμα, διαφορετικές υφές και κόλπα που θα κερδίσουν την προσοχή τους και θα γίνουν αφορμή για διατροφική εκπαίδευση στο σπίτι!

Εκτύπωση Συνταγής
Θρεπτική Πίτσα χωρίς γλουτένη
Μερίδες
κομμάτια
Συστατικά
Μερίδες
κομμάτια
Συστατικά
Οδηγίες
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C στον αέρα.
  2. Σε μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε το κουνουπίδι με τα τυριά, τα αυγά και τη σκόνη σκόρδου. Αλατοπιπερώνουμε.
  3. Τοποθετούμε λαδόκολλα σε μεγάλο ταψί και σε αυτό απλώνουμε με τα χέρια μας τη "ζύμη".
  4. Ψήνουμε για ~10' ή ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.
  5. Όσο ψήνουμε τη βάση, σε μπρίκι ζεσταίνουμε ελαφρά τον πελτέ με λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη. Μετά κόβουμε τα λαχανικά μας.
  6. Στη ροδισμένη μας βάση, απλώνουμε τη σάλτσα ντομάτας και τα λαχανικά και πασπαλίζουμε με το τυρί. Αν θέλετε εδώ μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά όπως σπανάκι ή καλαμπόκι και να την κάνετε ακόμα πιο πολύχρωμη!
  7. Ψήνουμε για ακόμα ~10'
Συνταγή σημειώσεις

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πλένουμε το κουνουπίδι μας αλλά μετά το στεγνώνουμε καλά καλά. Αν είναι βρεγμένο η βάση μας θα είναι πιο μαλακή απ' όσο θέλουμε.

Μοιραστείτε τη Συνταγή
Διαβάστε περισσότερα...

Κρέπες χωρίς γλουτένη από αλεύρι φαγόπυρου

Προσωπικά μου αρέσει πολύ οτιδήποτε σε πίτα-κρέπα που μπορεί να γεμίσει με όλων των ειδών τα αλμυρά ή γλυκά θρεπτικά καλούδια!

Στην τροφοθήκη μου λοιπόν δεν λείπει αυτό το πολύτιμο υλικό, έτοιμο να αγκαλιάσει φρέσκα υλικά ή περισσεύματα για να μεταμορφωθεί σε μια τυλιχτή γευστική λιχουδιά.

Αν θέλετε να πειραματιστείτε φτιάχνοντας τις δικές σας κρέπες χωρίς γλουτένη να μια νόστιμη και απλή συνταγή που μας παραχωρεί η αγαπημένη bodylover και νοσηλεύτρια Κατερίνα!

Εκτύπωση Συνταγής
Κρέπες χωρίς γλουτένη
Οδηγίες
  1. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και αφήνουμε να σταθεί από μία ώρα στον πάγκο της κουζίνα ή ολονυχτίς στο ψυγείο.
  2. Ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  3. Τις γεμίζουμε επί τόπου με ότι θέλουμε ή τις φυλάμε σκεπασμένες στο ψυγείο. Για να τις ζεστάνουμε αργότερα τις βάζουμε ξανά στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά ή στην τοστιέρα αφού τις έχουμε γεμίσει με ότι θέλουμε.
Μοιραστείτε τη Συνταγή
Διαβάστε περισσότερα...

Φανταπληκτικό pop-corn!

Αυτό το ποπ-κορν δεν είναι σαν τα άλλα… Είναι φανταπληκτικό!!!

Και είναι φανταπληκτικό γιατί είναι σούπερ αναβαθμισμένο θρεπτικά, ενώ ταυτόχρονα μοιάζει σε γεύση με αυτά τα κολασμένα, τα βρώμικα σνακ του περιπτέρου.

Ιδανικό υποκατάστατο λοιπόν, για πολλών λογιών πατατάκια, γαριδάκια, φουντούνια, πακοτίνια κτλ. Υγιεινά, θρεπτικά και πολύ νόστιμα. Μπορούμε να τα φτιάξουμε μέσα σε 5 λεπτά και να τα απολαύσουμε χωρίς τύψεις ή να τα προσφέρουμε στα παιδιά σε κάποιο παιδικό πάρτι ή στη γιορτή του σχολείου.

Το συστατικό που κάνει τη διαφορά είναι η, όχι και τόσο γνωστή, διατροφική μαγιά. Πρόκειται για φυσικό προϊόν που προέρχεται από τον ζυμομύκητα με Saccharomyces cerevicae (2, 3). Αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνών (τα 16γρ της συνταγής περιέχουν 8γρ καθαρής πρωτεΐνης!), φυτικών ινών και βιταμίνων όπως φολικό, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6 και Β12, (1). Στο εμπόριο τη βρίσκουμε υπό τη μορφή νιφάδων σε μαγαζία με είδη υγιενής διατροφής και η γεύση της θυμίζει εκείνη του τυριού.

 

Εκτύπωση Συνταγής
Φανταπληκτικό pop-corn!
Μερίδες
γαβάθα
Συστατικά
Μερίδες
γαβάθα
Συστατικά
Οδηγίες
  1. Σε ένα κατσαρόλα με καπάκι, ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το βούτυρο της επιλογής μας.
  2. Προσθέτουμε το καλαμπόκι και κλείνουμε το καπάκι.
  3. Όταν το καλαμπόκι αρχίσει να σκάει, ανακινούμε το σκεύος με το καπάκι κλειστό για να μην καεί το pop-corn και για να σκάσουν όλα τα σποράκια.
  4. Τοποθετούμε το pop-corn σε μεγάλο μπολ, και αρτίζουμε με το ελαιόλαδο τη διατροφική μαγιά, το αλάτι και την πάπρικα. Ανακατεύουμε καλά και απολαμβάνουμε!
Συνταγή σημειώσεις

Το ελαιόλαδο δεν μαλακώνει το  pop-corn  καθότι είναι τόσο όσο για να κολλήσουν πάνω του οι νιφάδες της διατροφικής μαγιάς. Το  pop-corn  μένει τραγανό και νόστιμο και αφότου κρυώσει οπότε μπορείτε να το φτιάξετε νωρίτερα και να το πάρετε μαζί σας σε κάποια έξοδο ή εκδρομή 😉

Μοιραστείτε τη Συνταγή
Διαβάστε περισσότερα...

Θεϊκό άλειμμα Αβοκάντο – Κόκκινη πιπερία

Όσοι με ξέρετε, γνωρίζετε καλά πως το αβοκάντο είναι από τα αγαπημένα μου τρόφιμα.

Λατρεύω να το προσθέτω σε σαλάτες, ομελέτες και σμούθι και ξετρελαίνομαι όταν βρίσκω ενδιαφέρουσες συνταγές που το περιλαμβάνουν.

Μια από αυτές είναι και αυτή. Μας την έφερε σε μια από τις συναντήσεις του Σχολείου Βιολογίας της Τροφής η αγαπημένη μας Ειρήνη και όλοι εκπλαγήκαμε από τη νοστιμιά της!

Ιδανική αναλογία κρεμώδους και τραγανής υφής, ονειρική γεύση και ξεχωριστά αρώματα. Μιλάμε για απίστευτα νόστιμη και εύκολη συνταγή που μπορείτε να ετοιμάσετε ως μεζέ ή συνοδευτικό πιάτο. Κατάλληλη για κάθε φορά που θέλετε να καταπλήξετε τα πλήθη και να κερδίσετε τις εντυπώσεις!!!



Εκτύπωση Συνταγής


Άλειμμα με αβοκάντο και κόκκινη πιπερία

Μερίδες
μπολ


Συστατικά

Μερίδες
μπολ


Συστατικά


Οδηγίες
  1. Κρατάτε τα φουντούκια στην άκρη και πολτοποιείτε όλα τα υπόλοιπα υλικά.

  2. Δοκιμάζετε και προσαρμόζετε το αλατοπίπερο και τα λοιπά αρτύματα αναλόγως.

  3. Τοποθετείτε σε όμορφο μπολάκι και πασπαλίζεται με τα φουντούκια.


Συνταγή σημειώσεις

Αν τη φτιάξετε μπορείτε να την κρατήσετε στο ψυγείο για λίγες μέρες, αν και είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα περισσέψει.


Μοιραστείτε τη Συνταγή

Διαβάστε περισσότερα...

Χριστουγεννιάτικο ρόφημα σοκολάτας (χωρίς ζάχαρη)

Χριστούγεννα… Έξω κρύο και βροχή αλλά μέσα, ζεστή γιορτινή ατμόσφαιρα!

Τι καλύτερο από λίγο άραγμα στον καναπέ με κάποιο ωραίο ανάγνωσμα και μια ζεστή κούπα στα χέρια;

Αρωματικό ρόφημα σοκολάτας λοιπόν!
Η συνταγή που σας δίνω είναι γιαλαντζί, μιας και δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να λιώσουμε κομμάτια σοκολάτας. Χρησιμοποιούμε απλό κακάο και για να δώσουμε πιο πλούσια υφή “κλέβουμε” προσθέτοντας λίγο βούτυρο. Ότι βούτυρο σας αρέσει. Μπορεί να είναι βούτυρο κακάο, βούτυρο καρύδας, βιολογικό βούτυρο αγελάδος ή ότι άλλο σας βρίσκεται. Τα φυσικά λιπαρά είναι η πεμπτουσία στην τροφή μας οπότε σας παρακαλώ μην μου παραλείψετε αυτό το βήμα. Όσοι έχετε παρακολουθήσει κάποιο από τα σχολεία βιολογίας της τροφής καταλαβαίνετε τι εννοώ 😉

Επίσης χρησιμοποιώ ξυλιτόλη για να γλυκάνω το ρόφημα μου χωρίς να προσθέσω ζάχαρα. Αν δεν έχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σιρόπι σφένδαμου, μέλι ή κάποιο άλλο φυσικό ζάχαρο.

Τέλος, μιας και διανύουμε μέρες γιορτινές έχω συμπεριλάβει ζεστά μυρωδικά, όπως κανέλα, αστεροειδή γλυκάνισο και μπούκοβο, που δίνουν μια χαρακτηριστική χριστουγεννιάτικη επίγευση. Και πάλι νιώστε άνετα στο να πειραματιστείτε, αφαιρώντας κάποια ή όλα τα μυρωδικά που προτείνω για να βάλετε τα δικά σας (πχ βανίλια, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, ξύσμα πορτοκαλιού κτλ).

Καλή απόλαυση και καλές γιορτές!

Εκτύπωση Συνταγής
Χριστουγεννιάτικο ρόφημα σοκολάτας
Μερίδες
Συστατικά
Μερίδες
Συστατικά
Οδηγίες
  1. Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα μπρίκι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς.
  2. Μόλις το μείγμα αρχίσει να φουσκώνει αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Ανακατεύουμε με το μηχανάκι του φραπέ για να ομογενοποιηθεί το βούτυρο που προσθέσαμε. Αν δεν έχουμε ένα γρήγορο ανακάτεμα με το κουτάλι μπορεί να κάνει τη δουλειά.
  4. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις 🙂
Μοιραστείτε τη Συνταγή
Διαβάστε περισσότερα...

Εύκολες πίτες χωρίς γλουτένη

Αυτή η συνταγή είναι μία από τις αγαπημένες μου!
Τις φτιάχνω όταν περιμένω κόσμο για ταινία και τις σερβίρω γεμισμένες με ότι υπάρχει στο ψυγείο. Αν περισσέψει καμία, την αλείφω με σπιτική μερέντα και την τρώω για πρωινό την επομένη. Η λαχταριστή διάσταση του θρεπτικού, στην πράξη!!!

Όσοι τις δοκιμάζουν για πρώτη φορά δεν μπορούν με τίποτα να μαντέψουν από τι είναι φτιαγμένες. Δύο μόνο βασικά συστατικά: κόκκινες φακές και  νερό.

Ναι καλά διαβάσατε, ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΦΑΚΕΣ 🙂

Αν μπορούμε να φτιάξουμε ζυμαρικά από όσπρια, γιατί όχι και πίτες;

Οι πίτες αυτές ετοιμάζονται πανεύκολα, είναι πολύ νόστιμες, πιο θρεπτικές μιας και έχουν περισσότερη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες από τις συμβατικές και είναι και χωρίς γλουτένη! Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Δοκιμάστε τις και μοιραστείτε μαζί μου εντυπώσεις και διαφορετικές παραλλαγές για γέμισμα.

Καλή απόλαυση!

 

Εκτύπωση Συνταγής
Εύκολες πίτες χωρίς γλουτένη
Μερίδες
πίτες
Συστατικά
Μερίδες
πίτες
Συστατικά
Οδηγίες
  1. Πλένουμε και σουρώνουμε τις φακές 2-3 φορές ώστε το νερό που πετάμε να φαίνεται πιο διαυγές.
  2. Μουλιάζουμε τις φακές σε καθαρό νερό για τουλάχιστον 3 ώρες.
  3. Σουρώνουμε τις φακές και προσθέτουμε 1 φλ. νέο καθαρό νερό, αλάτι και ότι μπαχαρικό ή μυρωδικό θέλουμε.
  4. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Θα προκύψει ένας χυλός τον οποίο και θα χρησιμοποιήσουμε για τις πίτες μας.
  5. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε μικρή ποσότητα χυλού (~1/4 φλ.) και απλώνουμε με την πίσω μεριά ενός κουταλιού για να σχηματίσουμε έναν ομοιόμορφο δίσκο. Ψήνουμε 2-3 λεπτά και όταν η πάνω πλευρά φαίνεται να έχει να σκληρύνει γυρίζουμε την πίτα με την βοήθεια σπάτουλας. Ψήνουμε 1-2 λεπτά και τη δεύτερη πλευρά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τις υπόλοιπες πίτες.
  6. Σερβίρουμε απευθείας ή τις αποθηκεύουμε σκεπασμένες στο ψυγείο. Για να επαναθερμάνετε, απλά τοποθετήστε τις σε ζεστό τηγάνι.
Μοιραστείτε τη Συνταγή
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιος είμαι όταν τρώω;

Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιο χαρακτήρα αποκτάτε όταν σχετίζεστε με το φαγητό;

Παρακάτω μερικοί από τους τύπους που κάποιοι από εμάς υιοθετούμε όταν τρώμε.

Ρίξτε μια ματιά και διαπιστώσετε αν ταυτίζεστε με κάποιον-ους από αυτούς.

Ο Συναισθηματικός τύπος
Όταν νιώθω δυσφορία στρέφομαι στο φαγητό. Άγχος, στεναχώρια, αμηχανία, μοναξιά κι άλλα δυσάρεστα ή άβολα συναισθήματα με κάνουν να θέλω να φάω. Το φαγητό για μένα είναι ηρεμιστικό, συντροφιά, παρηγοριά, ασφάλεια.

Ο Ασυναίσθητος τύπος
Συχνά τρώω ασυναίσθητα, μηχανικά, κάνοντας παράλληλα κάτι άλλο. Τρώω και βλέπω τηλεόραση, δουλεύω, είμαι στον υπολογιστή ή στο κινητό, οδηγάω κτλ. Την ώρα που τρώω, είμαι αποσπασμένος με σκέψεις ή ασχολίες άλλες από το φαγητό που έχω μπροστά μου.

Ο Χωρίς περιορισμούς τύπος
Δεν με πολυσκοτίζει αν αυτό που τρώω μου κάνει καλό ή με θρέφει. Είναι νόστιμο, το θέλω θα το φάω. Δεν θέλω κανένα περιορισμό, το φαγητό είναι για μένα απόλαυση και ταυτόχρονα  συγκαλυμμένο μέσο αντίδρασης.

Ο Λιχούδης τύπος
Ακόμα κι αν δεν πεινάω τη δεδομένη στιγμή αν υπάρχει διαθέσιμο φαγητό θα το πάρω, δεν μπορώ να αντισταθώ. Δεν έχω τον έλεγχο της κατάστασης, η θέα, η ιδέα, η μυρωδιά του φαγητού με κάνουν να υποκύπτω εύκολα. Νιώθω ευάλωτος και αδύναμος μπροστά σε μπουφέδες, κεράσματα και γενικά σε πάσης φύσεως διαθέσιμο φαγητό. Να μην το δοκιμάσω, κρίμα είναι…Ευκαιρία για φαΐ!, κτλ… είναι μερικές από τις σκέψεις μου.

Ο Ενοχικός τύπος
Όταν τρώω κάτι που δεν θα έπρεπε, κάτι “απαγορευμένο” νιώθω ενοχές και τύψεις. Μετά από τέτοιες παρασπονδίες, δυσάρεστες και επικριτικές σκέψεις για τον εαυτό μου κατακλύζουν το μυαλό μου και με κάνουν να αισθάνομαι ανάξιος, ανίκανος, μικρός.

Ο Προληπτικός τύπος
Τρώω από νωρίς για να μην πεινάσω αργότερα. Συχνά αυτό γίνεται ακόμα και αν το πρόγραμμα μου είναι λιγότερο φορτωμένο από το συνηθισμένο. Αν δεν φάω κάτι τώρα, θα μείνω νηστικός και δεν θέλω καθόλου να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο Τίποτα δεν πάει χαμένο τύπος
Το μαγείρεψα θα το φάω όλο, το πλήρωσα θα το φάω όλο, μου το σερβίρισαν θα το φάω όλο. Μέσα μου μια φωνή μου υπαγορεύει να αδειάσω το πιάτο μου. Εξάλλου είναι αμαρτία να πετάμε φαγητό, άλλοι άνθρωποι σε αυτή τη γη πεινάνε. Ακόμα κι αν έχω χορτάσει θα συνεχίζω να τρώω μέχρι να τελειώσει το φαγητό.

Ο Τιμωρητικός τύπος
Δεν με νοιάζει να φάω καλά, δεν το αξίζω. Έτσι όπως είμαι (αδύναμος, χοντρός, ανίκανος κτλ) δεν μου αξίζει κάτι καλύτερο, οπότε θα σαβουριάσω για να με τιμωρήσω. Τέτοιος που είμαι καλά να πάθω, τρώγε τώρα είναι μια από τις σκέψεις μου όταν τρώω άσχημα.

Ο Φέρτε κι άλλο τύπος
Σε κάποιο βαθμό και ίσως ενδόμυχα νιώθω αμήχανα με παρέα. Τρώω πολύ και καλά για να αισθάνομαι αρεστό κομμάτι της παρέας μου. Συχνά οι φίλοι μου με αντιμετωπίζουν με θαυμασμό για το πόσο καλοφαγάς άνθρωπος είμαι. Ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει, φέρτε κι άλλο να περάσουμε καλά!

Ο Φοβισμένος τύπος
Το φαγητό με κάνει να αισθάνομαι αμήχανα. Το θέλω και δεν το θέλω. Το φοβάμαι το φαγητό, κι αν παχύνω; Έτσι όταν κάθομαι να φάω, δεν αισθάνομαι άνετα, δεν είμαι χαλαρός.

Ο Δεν μπορώ να πω όχι τύπος
Αν μου προσφέρουν κάτι υποκύπτω και δέχομαι το όποιο κέρασμα. Δεν θέλω να γίνω κακός λέγοντας όχι. Έτσι ακόμα και αν δεν θέλω κάτι τη δεδομένη στιγμή ή ακόμα και αν αυτό που μου προσφέρουν δεν είναι η καλύτερη των επιλογών μου, θα το πάρω και θα το φάω κιόλας.

Ο Προσεκτικός τύπος
Με ενδιαφέρει η υγεία και το fitness. Είμαι ενημερωμένος για τα διατροφικά και ακολουθώ συγκεκριμένη σχολή διατροφής. Κανόνες, αρχές, πρόγραμμα καθορίζουν το τι, πότε και πόσο θα φάω.

Εμείς πού στοχεύουμε;

Ο Διαισθητικός Τύπος
Είμαι σε σύνδεση με το σώμα μου. Μπορώ να καταλάβω πότε πεινάω, πότε χορταίνω, τι ζητάει, αν ζητάει, ο οργανισμός μου τη δεδομένη στιγμή.
Κανένα πρέπει δεν με περιορίζει ή δεν επιτάσσει τις επιλογές μου για φαγητό. Αν πεινάω τρώω, αν δεν πεινάω δεν τρώω. Απολαμβάνω το φαγητό μου, δεν το φοβάμαι, και ξέρω πότε να σταματήσω για να μην σκάσω.  Αφουγκράζομαι το σώμα μου και οι επιλογές μου καθορίζονται από τη διάθεση μου να φροντίσω αυτό και τον εαυτό μου.

Υποσημείωσεις:

  1. Προσωπικά έχω περάσει κατά καιρούς από τους περισσότερους παραπάνω τύπους. Μου πήρε καιρό για να καταλήξω στην ισορροπία και εσωτερική ηρεμία που προσφέρει ο διαισθητικός τύπος. Αν λοιπόν διαπιστώσατε πως ταυτίζεστε με πολλούς τύπους, μην πτοήστε. Τουλάχιστον τώρα ξέρετε να αναγνωρίσετε κάποιες από τις μέχρι τώρα ασυναίσθητες συμπεριφορές σας οπότε έχετε ήδη κάνει το πρώτο βήμα για τις αλλάξετε!
  2. Κάποιοι από αυτούς τους τύπους αποτελούν την αρχή για πιο σύνθετες διατροφικές διαταραχές (ψυχογενής ανορεξία/ βουλιμία). Αν αναρωτιέστε για τον εαυτό σας ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο μην περιμένετε να σιγουρευτείτε, απευθύνετε από νωρίς σε κάποιο ειδικό.

Φυσικά, αν αισθανθείτε ότι χρειάζεστε βοήθεια, είμαι στη διάθεσή σας 😉

Διαβάστε περισσότερα...